Monday, June 27, 2011

penuh teliti

menjawab final exam??,,
melakukan perkerjaan??..
bermain??..
makan??.
semua benda yang kita lakukan memerlukan kita lakukan dengan penuh teliti agar semua berjalan lancar..

ALLAH telah merancang segala galanya yang berlaku di dunia,,
segalanya ada baek dan buruk,,
anak-anak yang degil bermasalah di kurniakan ibu bapa yang penyabar,,
ibu bapa yang garang tegas dengan anak-anak yang menurut kata,,
mengapa ini berlaku??..xpyh ALLAH bg taw pown kte bley fikir sendri,,
ALLAH merancang agar semua hamba2NYA dapat menerima ujian yang di berikan,,

pengalaman mengajar kita,,ia mendewasakan kita,,
tanpa pengalaman kita tidak dapat menjalani kehidupan sebagai hamba ALLAH dengan sempurna..
perkataan `kalau` gendaklah kita jauhi,,kerana ia seolah2 menyangkal takdir,,kita hendaklah terima segalanya dengan redha dan pasrah,,

Saturday, June 25, 2011

malaysia ada berapa negeri???..

walau geografi aku dapat b je,,tp aku taw ada berapa negeri dalam malaysia,,
persoalannya adalah mengapa setiap kali ada peraduan yang di anjurkan oleh mana2 syarikat,pemenangnya mesti dari KL,JB,Penang..
kebanyakanye mesti dr negeri2 ney,,mmg la ada dr negeri laen,,tp klau korg perasan majoriti mesti dr 3 buah negeri ney,,
sepatotnya setiap negeri mesti la ada pemenang,,br la fair,,pas2 sume pemenang negeri berebut la korg antara korg rebut grand prize,,

saja aku luahkan benda ney,,cbab aku dh byk sertai pertandingan,,kre all out laa,,
tp aku redha dgn takdir,,aku ney kadang2 lpe dri gak,,hahaha,,
bia la aku usaha utk beli apa yang aku inginkan,,
selalu join peraduan cbab nk hadiah dy je,,bkn nk grand prize,,nk yg tmpt ke-3 pny,,kdg2 2 nk yg sagu hati je,,tp dh xde rezeki,,hehhe,,, ;p

target ; kumpul duet,,bli umah,,hehe,,

Thursday, June 23, 2011

cakap BESAR!!

weii,,klau aku maen mesti dah score 3 ke,4 ke,,maen macam orang kampung,,
ayat diatas biasa kita dengar klau tgk bola sepak,,maaf bg yang tidak minat dgn permainan yg 20 org kejar 1 bola ney,,
tp ini realiti yang kita hadapi klau menonton perlawanan bola sepak,,
pemain2 yang mewakili negara itu adalah pemain2 terbaik yg ada di sesuatu negara,,
klau xreti main je ckp maen mcm org kampung,,org kampung pown terer maen bola laa,,
dorg lebih ske keamanan yg ada kat kmpg,,jgn condemn org sesuka hati,,
diri sendri pown buat salah,nk tegur org,,

yaa,,aku pown salu cakap BESAR,,tp aku hanya sekadar bergurau,,jika ada yg terasa hati,maaf aku pinta,,
hari ini aku bangga,,MALAYSIA mampu membuktikan bahawa org2 malaysia mampu bermain sukan no 1 dunia ini dgn baik,,tahniah,,walau mereka terpaksa bermain dengan 10 org,,tabik spring kepada skuad MALAYSIA,, :))

jgn cakap BESAR,,nikmat yg di berikan bley di tarik balik dengan sekelip mata,,
bersyukur dgn apa yg ada,,berusaha tangga kejayaan,,
kata kata semangat penting,,jgn kutuk utk menjatuhkan,,teguran membina di alu-alukan,,

tujuan mengarang adalah ingin memberitahu bahawa aku dah dekat sebulan xmaen bola,,
sume kwn2 sibuk mencari duet utk masa dpn,,
bersenam itu dapat menyihatkan,,jgn stress keje yew,,huhu,,

MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA,,

Dua-dua ada buat salah,,

Hal ini tiada kaitan dengan kehidupan ustad Leman dengan Cekgu Munah,,nak bagi tahu awal awal sebab manusia selalu membuat spekulasi awal tanpa mengetahui asal usul kejadian,,peace no harm,, >_<

orang ney kata dkt orang tu salah,,orang tu kata dkt orang ney salah,,jadi senang cerita dua dua salah,,
macam macam manifesto,modus operandi yang di laungkan,,ada yang terlaksana,,ada yang tidak,,
tadi sedang berbual dengan rakan2 ada yang bertanya,,`ko nnt nk tanda mane??..`aku jawab `yang mane bley bagi pembangunan dan kemajuan,,`
yeaa,,mmg agama penting,,perkara yang tidak perlu disangkal bagi mana2 umat islam didunia,,
bantu membantu dapat menyelamatkan menyelamatkan sesebuah negara dari bertengkar dengan rakyat2nya,,
jika orang tu kurang mampu dari segi kewangan,bantu lah yang mane mampu,,jika orang ney kurang pengetahuan pasal agama,tegur2 la kerana saling tegur menegur dapat merapatkan silaturahim,,jangan menggunakan bahasa yang kasar,,jangan hukum orang dengan mudah,,kita hidup di zaman moden,,tamadun kita ada,,tamadun yang indah,,mengapa harus bertengkar sesama bangsa??..kita seperti menunjukkan kepada dunia yang kita bangsa yang tiada tamadun,,kita perlu mengukuhkan apa yang telah dibina,,klau kita bertengkar sesama kita,,jangan terkejut jika suatu hari nnt kita hilang apa yang kita ada selama ini,,ibarat titanic yang dikhabarkan tidak akan tenggelam,,tenggelam juge kerana tiada komunikasi yang baik antara kapten kapal dengan peninjau kapal,,
En Anuar Bahari (bukan nama sebenar) selalu menasihati supaya `open you mind,,dont just depend on 1 source of story,,we educated people,,can think wiser than others,,`
orang tu n orang ney ada buat salah,,apa salah mereka??..banyak sumber2 yang ada,,saya tidak ingin memburukkan mana2 pihak,,its your call everybody,,you make choice,,when we make our choice,dont regret on what had you choose,,  think wise gentlemen and ladies,,our country,,

manusia tidak lari dari membuat kesilapan,,aku pown buat salah,,tuhan sentiasa memberi peluang untuk kita perbaiki kesilapan kita,,jadi,perbaiki apa yang salah,,we borrowed our legacy their future,,so,we must give them back what should their deserve,,peace!!

Tuesday, June 21, 2011

mengimbau kenangan lama,,

,hari yg bermula seperti biasa,,tetapi ada misi,,pusat konvensyen sungai siput destinasi dituju,,bersiap2 di pagi hari,,tonton tv untuk meninjau apa yang dah berlaku di malaysia,,banyak yang dah berlaku,,dunia makin tua,, dunia ibarat nenek kebayan yang sudah membongkok menyembah bumi,,hanya tunggu masa ia rebah,,bukan ceramah atau teguran yang hendak disampaikan disini,,hanya mahu berkongsi sesuatu yang saya suka pada masa dahulu,,siapa yang sudah tgk EDISI KHAS??..yang menampilkan JOHAN Raja Lawak sebagai hos rancangan??..tengok atau tidak tidak menjadi masalah,,hanya ini yang mahu saya kongsikan,,sedang melihat iklan untuk minggu ini,tertawa dengan besarnya di ikuti adik saya yang baru sedar dari tidur dan ikut saya gelak sekali,,teringat lagu yang menjadi kegemaran dolu2,, =..=


antara lagu yang buat saya senyum sowg2,, =..=

p/s = Postscript ; jangan kita tertekan dengan masalah kerana masalah itu datang dan pergi,,senyum,,mcm lagu malique,,bila kita senyum dunia tiada penyakit,, ;))

Monday, June 6, 2011

Addicted,,

,tajuk macam best kan??..addicted to what??..drug??..cigarette??..alcohol??..
,macam macam benda manusia ketagih,,memang manusia rambut sama hitam,,(ney cter orang melayu k,,bkn mat saleh.. :P ) hati,cita rasa lain2,,macam saya,,macam macam saya addicted,,benda latest yang saya addicted sangat adalah EACH A CUP..apa benda 2??,,yang pasti ianya HALAL,,hehe,, :P


,boleh dikatakan hari2 g beli benda ney,,dah addicted kn,, hahaha,, :P yang latest ptg td,,pas g kerundi umah member emak saya,emak saya ajak jalan2,,emak saya ckp,ajak jalan2 je,,bkn suruh buat kerja,,hehe,, :P
,time singgah beli EACH A CUP td,,adik saya cakap,,"mira taw nape kak shipa suke EACH A CUP..cbab outlet dy kaler ORANGE,,hehehe,, :P"
,yang 2 mmg pasti dh addict,,hehehe,,saya pown addicted 2 ORANGE,, :)


p/s ; saya suke chocolate oreo with pearl,, :))

Wednesday, June 1, 2011

Sentiasa Ada..

pernah x kite perasan yang bila kite berada dalam kesusahan,musibah,masalah,malapetaka,apa2 saja yang maksudnye hampir sama,,sentiasa ada alternatif lain,,jalan lain,,makna kata lain bantuan untuk kite menghadapi masalah tersebut??..jangan amek short-cut,,bak kata org,bersusah2 dahulu,bersenang2 kemudian,,

jangan sesekali fikir yang kite keseorangan bila semua dugaan mendatang,,sentiasa ada yang membantu,, ALLAH sentiasa ada untuk semua hamba2nya yang taat dan percaya akanNYA,,jangan hanya ingat atau meminta kepadaNYA apabila kita susah,,kerana setiap masa ALLAH ingat akan hamba2nya,,jangan kite lupa akan kewujudan ALLAH,,