Tuesday, December 6, 2011

dengki,,

suara jahat yang membisik ke dalam hati,,
membuatkan manusia berada dalam keadaan tidak puas hati,iri hati,,
suara jahat yang boleh membawa baik dan buruk,,
baik membawa kemajuan diri,agama dan bangsa,,
buruk membawa kemusnahan alam dan kesengsaraan barzakh..
ikut suara jahat yang baik,,tinggalkan suara jahat yang buruk..
hanya diri sendiri dapat membantu diri sendiri..
jangan salahkan takdir jika gagal,,
bersyukur kerana dapat peluang perbaiki diri,,

Saturday, December 3, 2011

kehendak dunia...

dunia semakin kejam..
itu aturan yg maha esa..
susah senang harus ditempuhi..senang untuk menempuh kegembiraan,susah untuk menempuh kedukaan,,
kegembiraan membuat manusia yang kesusahan iri hati..
kedukaan mereka semua nak lari..
qada n qadar telah diatur..
masalah yang datang harus ditempuhi,,jangan cuba mengelak,,dibelakangi masalah akan membuat kita terhambat dengan masalah,,
teruskan tabah wahai hamba Allah,cucu adam,,
moga anda terletak dalam kesenangan di alam sana,,

Monday, November 7, 2011

Musim PeRayaan Dan KeSesakan.

Otak lama xmengarang,,klau dlu time skolah tiap2 minggu ade je karangan yg perlu dihantar kepada cekgu untuk disemak,,skarang ney mmg jarang la nk buat karangan yg melebihi 350 patah perkataan,,hahaha,,ok,rindu time skolah plak,,hehe,, (-..-)


(Focus) musim perayaan ney mmg meriah di negara kita,MALAYSIA..ada beberapa negara je dalam Bumi ney yg hidup aman makmur sejahtera,,kita perlu berbangga dgn negara kita dan perlu menjaga keamanan yg telah wujud ini,,perrrrgggghhhhhhhhh,,patriotik plak malam2 ney,,huhu..


mmg xperlu disangkal lagi,bila musim perayaan mesti setiap jalan dipenuhi dgn kenderaan,,tidak kira islam,christian,buddha,hindu..mesti sume cuti sama,,bagus kan MALAYSIA??..suke sume bab cuti kn??..hehe..

berkongsi pengalaman..tadi pergi menghantar adik kembali ke asrama,,ikot jalan sitiawan-t.intan,,mmg jem..cbab itu jalan alternatif ke KL dan Selangor..mmg shortcut,2 pasal jem,,nk lepas 3 KM amek masa dkt 1 jam,,naseb bley sabar tggu,,klau potong ikot kiri td dh kne saman plak,,polis dh tggu je,,tp polis smpe pun dah lambat,,byk gle kot pemandu malaysia ney yg xsabar,,potong ikot kiri,,ney masalah org malaysia,nk kne ade polis br nk ikot peraturan,,klau kne saman marah polis,,kata nk amek duet rakyat la,,nk cover `SAGU HATI` kerajaan la,,ehh,bab laen dh ney,,hehe,,maaf,, :P klau dah buat salah,tanggungjawab sendri la,,jgn salahkn org laen macam lagu bangau ohh bangau 2,,perrgghhh,,beremosi plak,,huhu,,

banyak penyelesaian yg boleh dibuat untuk mengurangkan kesesakan,,tapi biasa la,dunia skrang nk kne ade duet baru projek bley jalan..kita kne sentiasa berfikir,buka minda,,untuk memahami masalah yg dihadapi..

(cukup2 la naz..byk sgt ko ckp ney,, :P) mesti sume dh boring,,smpe cne jela celoteh saya,,nnt kite smbg bab laen plak,,hahaha,,dh mcm ajar subjek personal development,,hehe,, :P


Friday, September 16, 2011

Lama & Baru


cantik,,power,,smart,,


cantik,,kurang power 0.2 je..smart,,

memang yang baru lagi smart n cantik n power,,tp mesti ada kelemahan,,semalam saya dan adik saya pergi ke bilik pameran perodua untuk melihat model baru mvyi,,memang cantik,,berkenan la juga,,tapi bila diperhatikan,ruang dalaman myvi baru lebih sempit dari yang lama,,senang cakap yang lama lebih selesa dari segi ruang dalaman,,enjin sama saja,,tapi kelebihan bongkah enjin yang besar 0.2 dari yang lama memberi kelebihan kuasa pada yang baru,,apa pun,saya suka lagi yang lama,,peace no war.. :D

Tuesday, August 23, 2011

Praktikal,Puasa,Raya,dan Merdeka..

'sudah lama blog ini tidak dikemaskini,,blog ini akan di tamat kan perkhidmatan,,' -klau la blog ade tamat tempoh klau xupdate,mesti dh kua mesej yang macam ney kat blog ney,,(blog ney dh la boring,,hahaha,,)

>di kesempatan yang ada ney,bley la nk update blog jap,,walau banyak keje xsiap ag,,maksud keje bkn keje praktikal yg sedang sy jalani,,tp keje thesis yg harus di buat untuk membolehkan sy graduate dr sarjana muda ney,,hahaha,, :D


PRAKTIKAL


KWSP ; badan berkanun ialah agensi separuh kerajaan yang ditubuhkan melalui undang-undang tertentu. Badan ini berperanan untuk melicinkan pentadbiran dan pelaksanaan program pembangunan negara, terutama rancangan pembangunan lima tahun kerajaan. Badan-badan berkanun memiliki peruntukan kewangan tersendiri dan kuasa autonomi tertentu tetapi bertanggungjawab kpd menteri yg berkenaan.

susah nk match tajuk thesis dgn tempat praktikal sy ney. yg boleh di buat adalah perkhidmatan yang KWSP sediakan untuk orang rmai,,tp praktikal dkt KWSP ney xtension mcm praktikal dkt tmpt2 laen,ble dgr rintihan
kawan2 laen pasal tmpt praktikal mereka,KWSP adalah tempat yang aman untuk berpraktikal,,ada kelebihan plak 2,,dapat tgk situasi kewangan syarikat..weeee. ;p macam2 ragam staff sy tgk,,biasa la,manusia,,rambut sama hitam,hati,perangai laen2,, ;p pejam celik pejam celik dah nk dkt sebulan sy berpraktikal,,harap2 dapat gunakan masa yg ada untuk siapkan apa yg patut,,doakan untuk saya,dan sy akan doakan kepada anda2 yg telah berdoa utk sy,, :D


PUASA

sedar x sedar sudah masok bulan ramadhan 1432H..(mmg sy lmbt post utk puasa,,tp baek ada dr xde kn??..hehe.. )
sy mula berpuasa pada umur 7,,tp time 2 igt ag sblom g sekolah minum air dlu,,pas2 blek skolah buat mcm puasa twok,,hehe,,start puasa full umur 8,,br ase puasa 2 mmg menguji mental dan fizikal,,tahun ney puasa jatuh pada 1/8/2011..isnin,,bersamaan tarikh sy mula berpraktikal,,mmg ujian,,tp sy bersyukur cbab perjalanan pergi ke tmpt praktikal hanya mengambil masa 3 minit..2 pun ada traffic light,,huhu,,skrang tggl hanya semggu utk berpuasa,,harap diberikan kekuatan utk melaksanakan rukun islam ke-3,melaksanakan ibadah wajib n sunat,, :D


RAYA

wahhhhh,,sukanya sy pun..tak tpu sy suka pun,, :p tp suka kne berigt,,jgn smpe menyakitkn atau buat orang laen terasa atau sedih,,mmg raya hari bermaaf-maafan,,tp klau bley jgn la kite bersengketa,, :D tiap2 tahun ada tema raya,,tahun ney merah,,naseb dh bli dh baju,,klau x,mesti xde saiz,,hehe,, :p raya nnt buat post br pasal raya,,keep the best for last..hehe,, :P (tggu gmbr raya sy,,hehe,, :P )


MERDEKA


wahhh,,meriahnya raya dengan merdeka,,bunga api+bunga api = bunga-bunga api2,,ag rmai la yg masok berita cerita jari,tangan,muka abes kne mercun,,so,adik2 di luar sana,jangan bermain mercun jika mahu beraya dalam keadaan sempurna,,pesanan khidmat masyarakat ini dibawakan oleh sy sendri,,huhu,,

>xsabar plak nk tggu Raya+Merdeka ney,,hehe,, :D



Wednesday, July 27, 2011

Mencari Sesuatu yang Baru..

>Apakah benda yang baru itu??..
>yaa,,memandangkan aku hendak memulakan sesi praktikum,baju baru penting untuk mendapatkan perhatian bos,,hehe,, :P
>hari aku bermula seawal subuh,,kemudian menunggu kedai hardware buka kerana aku dan adikku ingin membeli cat untuk memeriahkan kembali rumah keluarga,, :)
>selepas membeli cat,,aku menunggu adikku pulang dari kerja kerana beliau kerja separuh hari kerana ingin menemaniku pergi ke ipoh,,kenapa ipoh??..kerana ingin menamatkan servis jalur lebar aku,,sudah hampir 3 bulan aku tidak menggunakanye,,tp terpaksa membayar kerana tidak menamatkan servis jalur lebar aku itu,,
>selepas selesai,aku dan adikku bergegas ke jusco ipoh,,melihat pelbagai barang yang menarik,,hehe,,
>selepas membeli baju dan seluar,kami pergi menjamu selera,,ckup sekadar mee sizzling dan air lemon tea,,hehe,,
>kemudian berwindow shopping sekejap dan kemudian pulang,,sebelum pulang,,kami membeli sesuatu yang sgt limited edition,,hydra force sundae..ape tu??..ini dy hydra force sundae..


edisi captain amerika,,da first avenger,,huhu,, :P


inilah dy Hydra force Sundae,,2 thumbs up!! 

Monday, July 25, 2011

sebelum jam 12 malam,,

,hari lahir aku hari ini,,25 julai,,
,mak aku ada bagi hadiah,,hadiah dy,,,


ini dy hadiah happy bufday dr mak aku,,rm0.50 sebanyak 4 keping,,mak ckp "ney haa hadiah hari jadi,,simpan2 dalam tabung,," hehe,,cekgu munah mesti paham nape mak aku bg hadiah 50 sen,,haha,,

Thursday, July 21, 2011

benda yang bermain di fikiran sekarang..

>macam macam benda yang aku terfikir..
>dengan ramadhan yang bakal menjelma,,praktikal yang bakal bermula,,
>rasa kekurangan dalam membuat persediaan untuk menghadapi perkara2 yang memdatang,,
>buat kerja seperti kita akan hidupberibu tahun lagi,,beribadat seperti kita akan hidup sehari,,tapi,kehidupan didunia harus seimbang agar hidup kita bermakna,,

>tapi kebelangkangan ini,,aku asyik melawati laman sesawang mudah.my..melihat barang2 yang aku idamkan,,seperti ;

ADIDAS QUESTAR


Nikon D7000


G Shock Mudman ORANGE


>sebab tengok2 barang ini kerana minat,suka,,hehehe,, :P

>tapi kalau boleh tiap2 hari nak tgk ini..


<3





Tuesday, July 12, 2011

9 of JULY..

mesti yang terfikir perhimpunan BERSIH 2.0 tu kan??..salah salah..
9 hari bulan 7 adalah hari yang penting dalam kalender hidup saya..cbabnya??..
kerana pada tarikh ini MAK saya di LahiRkn,, n_n Happy Mother Birthday.. <3





buat ala kadar je,,yang ney je mampu,, :) xcukup ahli cbab abah tgh makan nasik kat dapur,,hehe,, :P

>Pada 9/7/2011 ade juge peristiwa laen yang berlaku,,kazen saya bertunang,,kawan lama saya kawen,,tp saya xpergi kazen saya bertunang cbab dh janji dgn cekgu munah nk g kerundi kawen kawan saya tu,,di tapak kejadian(venue perkawenan kawan saya) cekgu munah perli2 saya plak,,jgn wso yew cekgu munah,,saya saya kumpul duet cpt2,,nnt bley kawen kn kn.. :) <3

>cekgu munah kata nk g kerundi ney cbab nk tgk owg yg pernah ade dlm hati saya,,saya kagum dgn cekgu munah,,(pinjam ayat ain kejap,,hehehe,, :P) cbab cekgu munah dapat kawal perasaan dy,,saya tmpg gembira ble kawan2 saya dah kawen,,harap2 turn saya nnt cepa tiba yew,,hahah,,mood gatal,,(ayat cekgu munah..hehehe,, :P)

>apa2 pun yang terjadi,,saya sayang n cinta cekgu munah tinggi2,, :))



Monday, July 11, 2011

influence..power..money..

this 3 items..how i wish to have it,,
i want to be new leader,,
i want to build a country,,
where people do not feel burden,,
where people have great life,,
where people can dedicated their life to god,,
where people not pointing to each others on their fault,,

come on people,,dont you tired playing drama??..
why dont we join force,,to fight a true enemy,,we need each others right now,,dont be selfish..
i love islam,,malay,,malaysia,,

Wednesday, July 6, 2011

RoadBlock

mesti terbayang encik-encik penguatkuasa undang-undang berdiri di tengah jalan,,
dan memang itu yang menjadi aktiviti mereka sejak beberapa hari kebelangkangan ini,,,
itu sudah menjadi tanggungjawab mereka..
biar mereka di panggil dengan pelbagai panggilan,,
mereka tetap dengan amanah yang telah diberikan,,
walaupun mereka mereka yang tidak bersalah terlibat sama,tanggungjawab harus dijalankan,,
banyak khabar angin telah disebarkan,,
jangan kita terlibat dengan perkara yang merugikan kita,,
elakan diri dari sebarang masalah,,

banyak yang ingin dikatakan,,
tp semua hanya membuktikan kebodohan diri sendiri,,
biar manusia berfikir,,
macam mana optimus prime boleh sedar diri,,

Monday, June 27, 2011

penuh teliti

menjawab final exam??,,
melakukan perkerjaan??..
bermain??..
makan??.
semua benda yang kita lakukan memerlukan kita lakukan dengan penuh teliti agar semua berjalan lancar..

ALLAH telah merancang segala galanya yang berlaku di dunia,,
segalanya ada baek dan buruk,,
anak-anak yang degil bermasalah di kurniakan ibu bapa yang penyabar,,
ibu bapa yang garang tegas dengan anak-anak yang menurut kata,,
mengapa ini berlaku??..xpyh ALLAH bg taw pown kte bley fikir sendri,,
ALLAH merancang agar semua hamba2NYA dapat menerima ujian yang di berikan,,

pengalaman mengajar kita,,ia mendewasakan kita,,
tanpa pengalaman kita tidak dapat menjalani kehidupan sebagai hamba ALLAH dengan sempurna..
perkataan `kalau` gendaklah kita jauhi,,kerana ia seolah2 menyangkal takdir,,kita hendaklah terima segalanya dengan redha dan pasrah,,

Saturday, June 25, 2011

malaysia ada berapa negeri???..

walau geografi aku dapat b je,,tp aku taw ada berapa negeri dalam malaysia,,
persoalannya adalah mengapa setiap kali ada peraduan yang di anjurkan oleh mana2 syarikat,pemenangnya mesti dari KL,JB,Penang..
kebanyakanye mesti dr negeri2 ney,,mmg la ada dr negeri laen,,tp klau korg perasan majoriti mesti dr 3 buah negeri ney,,
sepatotnya setiap negeri mesti la ada pemenang,,br la fair,,pas2 sume pemenang negeri berebut la korg antara korg rebut grand prize,,

saja aku luahkan benda ney,,cbab aku dh byk sertai pertandingan,,kre all out laa,,
tp aku redha dgn takdir,,aku ney kadang2 lpe dri gak,,hahaha,,
bia la aku usaha utk beli apa yang aku inginkan,,
selalu join peraduan cbab nk hadiah dy je,,bkn nk grand prize,,nk yg tmpt ke-3 pny,,kdg2 2 nk yg sagu hati je,,tp dh xde rezeki,,hehhe,,, ;p

target ; kumpul duet,,bli umah,,hehe,,

Thursday, June 23, 2011

cakap BESAR!!

weii,,klau aku maen mesti dah score 3 ke,4 ke,,maen macam orang kampung,,
ayat diatas biasa kita dengar klau tgk bola sepak,,maaf bg yang tidak minat dgn permainan yg 20 org kejar 1 bola ney,,
tp ini realiti yang kita hadapi klau menonton perlawanan bola sepak,,
pemain2 yang mewakili negara itu adalah pemain2 terbaik yg ada di sesuatu negara,,
klau xreti main je ckp maen mcm org kampung,,org kampung pown terer maen bola laa,,
dorg lebih ske keamanan yg ada kat kmpg,,jgn condemn org sesuka hati,,
diri sendri pown buat salah,nk tegur org,,

yaa,,aku pown salu cakap BESAR,,tp aku hanya sekadar bergurau,,jika ada yg terasa hati,maaf aku pinta,,
hari ini aku bangga,,MALAYSIA mampu membuktikan bahawa org2 malaysia mampu bermain sukan no 1 dunia ini dgn baik,,tahniah,,walau mereka terpaksa bermain dengan 10 org,,tabik spring kepada skuad MALAYSIA,, :))

jgn cakap BESAR,,nikmat yg di berikan bley di tarik balik dengan sekelip mata,,
bersyukur dgn apa yg ada,,berusaha tangga kejayaan,,
kata kata semangat penting,,jgn kutuk utk menjatuhkan,,teguran membina di alu-alukan,,

tujuan mengarang adalah ingin memberitahu bahawa aku dah dekat sebulan xmaen bola,,
sume kwn2 sibuk mencari duet utk masa dpn,,
bersenam itu dapat menyihatkan,,jgn stress keje yew,,huhu,,

MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA,,

Dua-dua ada buat salah,,

Hal ini tiada kaitan dengan kehidupan ustad Leman dengan Cekgu Munah,,nak bagi tahu awal awal sebab manusia selalu membuat spekulasi awal tanpa mengetahui asal usul kejadian,,peace no harm,, >_<

orang ney kata dkt orang tu salah,,orang tu kata dkt orang ney salah,,jadi senang cerita dua dua salah,,
macam macam manifesto,modus operandi yang di laungkan,,ada yang terlaksana,,ada yang tidak,,
tadi sedang berbual dengan rakan2 ada yang bertanya,,`ko nnt nk tanda mane??..`aku jawab `yang mane bley bagi pembangunan dan kemajuan,,`
yeaa,,mmg agama penting,,perkara yang tidak perlu disangkal bagi mana2 umat islam didunia,,
bantu membantu dapat menyelamatkan menyelamatkan sesebuah negara dari bertengkar dengan rakyat2nya,,
jika orang tu kurang mampu dari segi kewangan,bantu lah yang mane mampu,,jika orang ney kurang pengetahuan pasal agama,tegur2 la kerana saling tegur menegur dapat merapatkan silaturahim,,jangan menggunakan bahasa yang kasar,,jangan hukum orang dengan mudah,,kita hidup di zaman moden,,tamadun kita ada,,tamadun yang indah,,mengapa harus bertengkar sesama bangsa??..kita seperti menunjukkan kepada dunia yang kita bangsa yang tiada tamadun,,kita perlu mengukuhkan apa yang telah dibina,,klau kita bertengkar sesama kita,,jangan terkejut jika suatu hari nnt kita hilang apa yang kita ada selama ini,,ibarat titanic yang dikhabarkan tidak akan tenggelam,,tenggelam juge kerana tiada komunikasi yang baik antara kapten kapal dengan peninjau kapal,,
En Anuar Bahari (bukan nama sebenar) selalu menasihati supaya `open you mind,,dont just depend on 1 source of story,,we educated people,,can think wiser than others,,`
orang tu n orang ney ada buat salah,,apa salah mereka??..banyak sumber2 yang ada,,saya tidak ingin memburukkan mana2 pihak,,its your call everybody,,you make choice,,when we make our choice,dont regret on what had you choose,,  think wise gentlemen and ladies,,our country,,

manusia tidak lari dari membuat kesilapan,,aku pown buat salah,,tuhan sentiasa memberi peluang untuk kita perbaiki kesilapan kita,,jadi,perbaiki apa yang salah,,we borrowed our legacy their future,,so,we must give them back what should their deserve,,peace!!

Tuesday, June 21, 2011

mengimbau kenangan lama,,

,hari yg bermula seperti biasa,,tetapi ada misi,,pusat konvensyen sungai siput destinasi dituju,,bersiap2 di pagi hari,,tonton tv untuk meninjau apa yang dah berlaku di malaysia,,banyak yang dah berlaku,,dunia makin tua,, dunia ibarat nenek kebayan yang sudah membongkok menyembah bumi,,hanya tunggu masa ia rebah,,bukan ceramah atau teguran yang hendak disampaikan disini,,hanya mahu berkongsi sesuatu yang saya suka pada masa dahulu,,siapa yang sudah tgk EDISI KHAS??..yang menampilkan JOHAN Raja Lawak sebagai hos rancangan??..tengok atau tidak tidak menjadi masalah,,hanya ini yang mahu saya kongsikan,,sedang melihat iklan untuk minggu ini,tertawa dengan besarnya di ikuti adik saya yang baru sedar dari tidur dan ikut saya gelak sekali,,teringat lagu yang menjadi kegemaran dolu2,, =..=


antara lagu yang buat saya senyum sowg2,, =..=

p/s = Postscript ; jangan kita tertekan dengan masalah kerana masalah itu datang dan pergi,,senyum,,mcm lagu malique,,bila kita senyum dunia tiada penyakit,, ;))

Monday, June 6, 2011

Addicted,,

,tajuk macam best kan??..addicted to what??..drug??..cigarette??..alcohol??..
,macam macam benda manusia ketagih,,memang manusia rambut sama hitam,,(ney cter orang melayu k,,bkn mat saleh.. :P ) hati,cita rasa lain2,,macam saya,,macam macam saya addicted,,benda latest yang saya addicted sangat adalah EACH A CUP..apa benda 2??,,yang pasti ianya HALAL,,hehe,, :P


,boleh dikatakan hari2 g beli benda ney,,dah addicted kn,, hahaha,, :P yang latest ptg td,,pas g kerundi umah member emak saya,emak saya ajak jalan2,,emak saya ckp,ajak jalan2 je,,bkn suruh buat kerja,,hehe,, :P
,time singgah beli EACH A CUP td,,adik saya cakap,,"mira taw nape kak shipa suke EACH A CUP..cbab outlet dy kaler ORANGE,,hehehe,, :P"
,yang 2 mmg pasti dh addict,,hehehe,,saya pown addicted 2 ORANGE,, :)


p/s ; saya suke chocolate oreo with pearl,, :))

Wednesday, June 1, 2011

Sentiasa Ada..

pernah x kite perasan yang bila kite berada dalam kesusahan,musibah,masalah,malapetaka,apa2 saja yang maksudnye hampir sama,,sentiasa ada alternatif lain,,jalan lain,,makna kata lain bantuan untuk kite menghadapi masalah tersebut??..jangan amek short-cut,,bak kata org,bersusah2 dahulu,bersenang2 kemudian,,

jangan sesekali fikir yang kite keseorangan bila semua dugaan mendatang,,sentiasa ada yang membantu,, ALLAH sentiasa ada untuk semua hamba2nya yang taat dan percaya akanNYA,,jangan hanya ingat atau meminta kepadaNYA apabila kita susah,,kerana setiap masa ALLAH ingat akan hamba2nya,,jangan kite lupa akan kewujudan ALLAH,,

Friday, May 27, 2011

Sayang Lelaki VS Sayang Wanita..

tengah basuh kereta tersayang tadi,terpikir apa yang cekgu munah cakap klau nmpk saya basuh kereta dulu dari saya basuh diri sendri,,emmmmm.. :P

cekgu munah mesti cakap ; yela,,bini no 2 kn,,kne la sayang lbey,,2 yang tuan dy xmandi ag 2,, =..=

tapi dari aspek laen,,lelaki akan menjaga apa yang mereka sayang dengan penuh kasih dan sayang,,mereka akan membelai dengan penuh kasih sayang,,2 yang sanggup basuh kete dlu dr dri sendri 2,,hehehe,,bertuahny sape yang dapat saya kn??.. :P


,sesetengah lelaki akan cuba sedaya upaya utk tidak menunjukan yg mereka caring..control macho laa konon,,
,sesetengah lelaki pule akan menunjukan yg mereka caring,,yg ney romantik type,,
,saya ade ditengah2 antara control macho n romantik,,hehehe,,xcaye tanye cekgu munah,,an an an cekgu munah??.. :P



,wanita pule akan sayang sesayang2nye,,erkk,ade ke perkataan sesayang2nye??..maaf,,BM spm dpt 5,,hahahaha,, :P wanita akan jaga semua keperluan utk org tersayang,,kre complete detail for everthing,,wanita akan cube jadikan hari2 esok lebih bermakna utk org tersayang termasok suami and anak2,,hehehe,,juz like my mother,,even byk potpet,tp semua mak taw,,baju adidas kaler hitam kat mane,,seluar kechik kat mane,,even stokin pown mak taw kat mane,,dasatnye mak saya,, >_<


dalam dunia wanita dan lelaki saling melengkapi hidup masing2,,jangan merungut atau sesungutkn mulut anda untuk apa yang pasangan kita berikan,,setiap yang terjadi ade hikmahnye,,sayang jgn smpe mengubah diri sendri dan org laen,terima mereka seadanya,,br la hidup bahagia,,emmmmm,nk jd penceramah bebas laa,,hahaha,, :))

p.s ; maaf klau ada yg terasa,,cuma ingin berkongsi idea yg ttiba smpe time bsoh kete,,hehehe,,
nk meset cekgu munah,,cekgu munah dh tggu 2,,hehehe,, :P 

Wednesday, May 25, 2011

,hah??..

,sesuatu yang ganjil berlaku,,
,nampak alat timbang berat,saya timbang berat saya,,
,gosok gosok mata,,rasa macam mata dah rabun,,

,tanya orang lain yang ada,,jawapan yang sama saya tengok pada penimbang,,
,menakjubkan,,berat saya turun 5KG,,sepatutnye kena naik berat dah cuti tak buat apa,,
,macam mana ini terjadi??..kuasa tuhan,,Alhamdulillah,, n_n

Thursday, May 19, 2011

Opah Oh Opah..

,hari ini hari bermula agak awal,,selalu start kul 11++..hahahaha,,(kepada yg bawah umur jgn ikot pange buruk ini yew..)
,hari ini hari bermula pukul 5.30am..pagi2 kena bangun(bangun subuh pown xawal mcm hari ini..huhu,,ney pown jgn ikot yew adik2,,)
,motif : bawak mak g amek anugerah khidmat cemerlang dkt HillCity Ipoh,,
,dr rumah kul 6.15..smpe 7.45..pas2 acara smpe kul 12.30,,pas2 g Jusco,,kco owg kije,,hahaha,, :P
,pas2 gerak blek kampung UK..(Ulu Kenas)..
,smpe umah opah smbg2,,melawat sungai,,huhu,,
,masa smbg2 dgn Opah mcm2 kne tanya,,dapat nasihat ag,,topic yg hangat "Bila kawen nnt.."

opah ckp..kawen nnt banyak nk pkai duet,,duet kawen,,duet bli umah,,duet bli kete,,lampin anak,,susu anak,,dan byk ag,,(free dpt kursus kawen,,hahahaha)
,pas2 opah pesan nk kawen nnt pilih yg ade keje,,br la ringan ckit beban,,mcm abah n mak kmu,,pesan opah kepada cucunye, =p
,so,,kepada CEKGU MUNAH,,cpt2 la kumpul duet,,keje,,hehehehe,, =p

Thursday, May 12, 2011

Race Of Life Just Begin..

,after spending almost 4 years 5 month in arau..finally..The Rock have come back,,HOME..(particularly not at home yet,,but soon to see my parents,,siblings..n cekgu munah,,(tggu ustaz taw.. n_n )

,a tonne of work have been done,,and i think this is the end of work of student,,but i realize that it will never end if we want to survive in future,,finishing the dip and bachelor it just a platform for me to start my own life,,finding a job,,a better financial,,married.. =P and all those thing that must be done,,with great power,comes big responsibility,,(byk gler plagiarism,,hahaha.. )


,wish all spectacular of success in future,,(wish me back ok..!!)


,mood ; excited to go HOME..

Tuesday, May 3, 2011

Kenapa..

"KENAPA"..persoalan yang selalu menjadi pertanyaan ramai manusia,,
kenapa kita hidup?..persoalan yang melanda diri apabila berada dalam masalah yang kritikal,,

-setiap dugaan yang menimpa diri kita adalah ujian dari ALLAH,,kita akan dapat pahala jka kita redha dengan ketentuan dariNYA,,

-mcm skrang,,final exam,,klau berjaya kita dapat A,,klau tidak berjaya,kita ada peluang utk perbaiki gred kita,,

-hidup juga seperti itu.ALLAH sentiasa memberikan peluang kepada hamba2NYA utk terus beribadat tanpa henti,,Beribadah seolah Mati Esok-Bekerja seolah Hidup Selamanya..


-mencari ilmu juga adalah ibadat,jadi jgnlah kita bosan dalam mencari ilmu kerana mencari ilmu adalah seperti kita beribadah,,disamping kita mendapat ilmu,ALLAH memberikan kita ganjaran atas ilmu2 yang kita pelajari..ilmu yang kita ada ibarat setitik air dari lautan..


kepada semua,terutama diri saya sendiri,,jangan mudah mengalah dalam perjuangan hidup..carilah ilmu kerana mencari ilmu adalah ibadat,,


p.s ; NazrullahShahruddin,,jgn malas2,, 

Monday, April 25, 2011

All Out,,

,its seem like final sem in diploma just had been passed yesterday,,

,and now im in sem 5 for degree,,

,3+2 years of struggle,,(br setahun setgh degree,,praktikal bulum ag ney dh mengeluh..huh..)



,cepat la berakhir final exam,,

,and i wish all da best for all students that face their final exam,,for BeLoved one,,gud luck for finale final for diploma,, <3
p/s ; maaf tak dapat layan anda dengan baik,,

Sunday, April 10, 2011

..dan pemenangnya.....

,Jumaat..8 April 2011 bersamaan dengan 4 Jamadilawal 1432 H..

,bertempat di Putra Palace..makan malam anjuran kelab dalaman UiTM BISMARK..

,bertemakan music..

,makanan ; penurut kata ketua projek,Muhamad Firdaus Razali,,menu telah ditukarkn,,sedap la jgk,,mayb tgh lapar,,hahaha,,

,dalam perbualan antara rakan sekelas dan senior yg hadir pada malam itu mengatakan saya ney kurang bertuah,,huhu,,mane xnye,,dlm byk2 g mane2 function yg ade lucky draw,,mst saya xdpt hadiah,,hahaha,,

,pada malam itu semuanya berubah,,huhu,, =p

,nama saya mendapat cabutan bertuah dan anugerah yg xpernah saya impikan,,huhu(bajet shaheizy sam ney..hahaha)


,hahaha,,kelakar kan??..ade clazmate ckp msok maharaja lawak mst dpt beat jozan,,hahaha,. =p




Friday, April 8, 2011

,Wira kosong @ gsr????...

,mesti ramai yang tertanya-tanya ada apa dengan tajuk entri kn??..(ramai ke??..jgn perasaan yew encik naz,,huhu..)


,cerita bermula dengan pesanan ringkas yang saya terima dari teman serumah aka teman sebilik,,huhu,,

,teman ; naz,accdnt td..bumper blakang kete kemek,,huk..
,encik naz ; xcdnt?..dkt mane?..(bkn nk tny mber 2 okey ke x..huhu,,)
,teman ; kat bsn kat cmart,,kte nk undur,keta 2 nk ke dpn..
,encik naz ; pas2 settle mcm mane?..
,teman ; amek nmbr tepon abg 2..then t repair dlu,then bincang blik..
,encik naz ; repair dlu??..ok2..(relax x dh taw kete sendri xcdnt??..huhu)
,teman ; tp tggu km la..kte xtau.t kte byr dlu.
,encik naz ; ok2..

,reaksi mcm mane yang septotny anda buat klau taw kete anda xcdnt bkn anda yg buat??..mrh??..geram??..mayb ary ney ary jumaat,,2 yg cool je,,huhu(cbe klau si Orenx yg xcdnt??..ade yg kne bunuh kot,,hahahha..tp saya sayang ag owg yg ske kaler  orenx 2,,lurve u la ibu..)




notakaki ; amek gmbr bumper kemek pown mcm amek gmbr owg kawen,,hahaha.. =p


,notakaki ag ; mcm mane nk buat ney??.klau besi bley ketok,,ney plastik keras,,huh..


,mesti tertanya-tanya ag npe tajuk entri wira kosong @ gsr kn??....tajuk 2 adalah pilihan utk saya pilih yg mane 1 nk saya sarung dkt kete kesayangan abah n adek saya ney,,huhu,,


 atas ini adalah bumper wira standard


yg ney pula gsr..

,yang mana 1 kah yg akan di beli??..kte merancang,tuhan yg menentukn,,


Tuesday, March 29, 2011

Gembira Dan Duka

,di suatu masa dahulu,,ada 2 sahabat baik bernama Gembira dan Duka,,persahabatan mereka begitu rapat ibarat aur dengan tebing..isi dengan kuku,,cubit peha kiri,peha kanan terasa sama,,begitulah yang boleh digambarkan dengan persahabatan meraka,,

,pada suatu petang,Gembira dengan tidak sengaja telah merosakkan sesuatu yang bernilai milik Duka..Duka amat sedih atas kehilangan barang yang bernilai baginya,,Duka telah mendiamkan diri selama beberapa hari meskipun Gembira telah berusaha untuk meminta maaf dan cuba untuk menrapatkan hubungannya dengan Duka..

,setelah beberapa hari dan menghampiri seminggu,,Duka merasakan sesuatu yang ganjil pada dirinya,,apa saja yang dilakukan olehnya serba tidak kena..apa saja perbuatannya tidak menjadi,,dan pada ketika itulah Duka menyedari bahawa Duka telah menjauhkan diri dengan Gembira,,

,Duka bergegas pergi mencari kembali sahabatnya yang telah hampir seminggu tidak berhubung,,Duka menyedari bahawa Gembira adalah benda yang lebih penting dari barang yang telah Gembira rosakkan,,Duka menyedari bahawa Gembira adalah benda yang paling berharga iaitu SAHABAT..Sahabat yang sentiasa ada apabila senang dan susah,,Sahabat yang tidak hanya menumpang apabila dalam kesusahan dan hilang apabila mereka senang,,Sahabat yang tidak mahu sahabatnya rosak dan tidak berjaya di masa hadapan,,sahabat yang mahu sama-sama berjaya dalam apa jua yang mereka usahakan..

,Duka bersyukur kerana Gembira tidak mengambil hati dengan apa yang telah Duka lakukan..malah,Gembira memberikan kembali barang yang bernilai yang telah Gembira rosakkan,,Duka terharu dan memberitahu pada Gembira.."tiada yang lebih berharga dari nilai persahabatan kita"..begitulah betapa barharganya sahabat,,sahabat bukan boleh dibeli dan diperolehi di mana-mana kedai,,

,oleh dengan itu,bersihkan hati dan bersedia untuk belajar memaafkan orang lain kerana manusia tidak lari dari melakukan kesalahan,,janganlah hilang nilai persahabatan hanya kerana salah faham,.,ianya hanya membawa keburukan dari kebaikan,,hidup kena ada cabaran dan dugaan kerana dengan adanya cabaran dan dugaan barulah hidup kita dipenuhi dengan pelbagai macam kerenah manusia,,bak kata orang dulu dulu,,kita belajar dari kesalahan,,kesalahan mematangkan kita,,jangan kita menjadikan kesalahan sahabat kita sebagai alat untuk mementingkan diri kita sahaja,,

p/s : kita berkawan bukan hanya sekadar buat xsgmnt sama2..wish all da best 2 all my friend and super junior,,dinner was a wrok,,hehehe,, =))

Saturday, March 26, 2011

Picture show 1000 words..

Mcm Sronot je nk try,,let see what will represent me,, =p

i am


i really want to go to

my favourite place


my favourite thing
=p

my favourite drink is


my favourite foods are


my favourite colour :


i was born in

i live in

aikk??..mcm pernah tgk kat blog owg je.. =p

i attended


my favourite stories are





my hobby




Br buat ckit,,dh letih,,letih pkai jalur lebaR ney,,laju ag kura kura,,hohoho,,